Hur styr man en kajak?

Att få kajaken att gå åt det håll man vill är en central del i paddling. Det finns många medel att ta till och det krävs träning för att bemästra styrningen i olika väder- och vindförhållanden. En du

Paddla rakt framåt

Kanske låter väldigt enkelt. Det är väl bara dra paddelbladet bakåt så åker man framåt. För att det ska inträffa måste man ha en perfekt paddelisättning, perfekt drag bakåt, perfekt gir och lyft av paddeln och sen ska sittställningen, överkroppens vridmoment, draglängden och rytmen synka fint också. Det är lite som den perfekta golfsvingen – man får jobba med framåtpaddlingen hela livet ut!

Men om man inte kan paddla helt rakt framåt, är det väl bara att göra några små korrigeringstag på ena sidan? Jo, men det stör rytmen och ska man vara ute och paddla länge blir det ingen avslappnad paddeltur.

Teknik för att svänga med paddeln

Det finns flera olika sätt att byta riktning när man paddlar kajak. De mest grundläggande sakerna att kunna är

  • Sveptag (ytterdrag), paddeln sätts i långt ut från kajaken och draget görs i en stor vid båge i riktning mot aktern på båten. Armen hålls rak och överkroppen roteras med paddeln för att få ut maximalt med kraft och göra svängen kraftigare. Ju större cirkelrörelse, desto mer svängning får man. Vill man i stillastående vända på kajaken gör man omvända svep framåt/bakåt på respektive sida.
  • Akterroder, paddeln kan användas som ett akter-roder. Det bakre bladet kan lutas mot eller bort från kajaken och därigenom styra kajaken. En nackdel med denna teknik är att det bromsar farten.

Bromsa och backa kajaken

För att bromsa sänker man ner paddelbladet och håller emot. För att bromsa utan att kajaken svänger måste du bromsa omväxlande på höger respektive vänster sida.

Att backa kajaken är inte svårare än att man gör omvänt som för att paddla rakt fram. Tänk dock på att om du har en skädda eller ett roder att du ska lyfta upp dessa ur vattnet först. Det gör det lättare att backa, men du undviker också att de tar skada ifall du backar på en sten eller annan kajak.

Roder och skädda för styrning

Kajaker kan utrustas med roder och skädda. En skädda är egentligen inget man använder för att svänga med. Det är en reglerbar del under kajaken som används för att stabilisera kursen i förhållande till vinden. Skäddan kan höjas och sänkas beroende på hur man vill korrigera för vinden.

Ett roder däremot används för att styra kajaken. Med pedaler styr man rodret med fötterna. Trampar man på höger pedal svänger kajaken åt höger och vice versa.

Det finns två olika skolor när det gäller om man ska ha roder eller inte. En del menar på att det är lite ”fusk” och att man bör kunna hantera sin kajak endast med paddelteknik och sin egen kropp. Andra tycker det är ett utmärkt hjälpmedel som gör det lättare och möjliggör längre kajakturer då man kan spara på många korrigeringstag med paddeln vid svårare vatten.

Hur som helst är det bra att ha en god paddelteknik oavsett om man har ett roder eller inte.

Vem styr i en 2-mans kajak?

I en 2-manna kajak är det den som sitter längst bak som styr. Om kajaken är utrustad med roder sitter pedalerna i den bakre sittbrunnen. Man ska såklart samarbeta om det behövs men till största delen behöver den främre paddlaren bara vara som en motor och den bakre paddlaren korrigerar riktningen på kajaken.