Köpa kajak

Att äga sin egen kajak har sina fördelar. Det uppenbara är att man alltid har tillgång till kajaken när lusten faller in och vädret är kanon. Om man paddlar mycket blir det billigare att ha sin egen kajak istället för att hyra. En välskött kajak i glasfiber kan hålla i 20-30 år.

Men om du är nybörjare kan det ändå vara en god idé att hyra kajak några gånger först. Se då till att prova olika typer av kajaker för att få en känsla för vilken som passar dig bäst. Att hyra en kajak en halvdag kostar några hundralappar bara, medan man får vara beredd på att lägga ut över 10 000 kr för en bra kajak om man köper den.

Kajaker i glasfiber, plast och kolfiber

Skrovet i en kajak kan vara tillverkade av olika material med olika egenskaper. Kajaker i glasfiber är styva och har fina egenskaper i vattnet. De håller länge om man tar hand om de på rätt sätt. Kör man på stenar eller tappar kajaken blir det dock lätt repor i glasfiberväven.

Vill man ha en tåligare kajak ska man köpa en i plast. De är i regel också billigare än kajaker i glasfiber eller kolfiber. Kajakuthyrare har oftast plastkajaker eftersom de tål tuffare tag. En nackdel är att de är tyngre och åldras snabbare.

Sportig kajak gul, Urberg
Sport Kayak, en snabb kajak från Urberg

Kajaker av kolfiber är lätta men också ofta väldigt dyra. De är bra för den som vill ha en pigg kajak som erbjuder möjlighet till snabba accelerationer och sidoförflyttningar.

Den som är nybörjare och köper sin första kajak bör tänka på att man kommer att utvecklas som paddlare ganska snabbt. Det kan då vara värt att köpa en kajak som tillåter det och inte blir tråkig redan efter nån vecka.

Värt att veta är att en bra skött kvalitetskajak har högt andrahandsvärde och tappar inte så mycket i värde bara efter någon säsongs användning.

Tips på nätbutiker som säljer kajaker:

Mer om att köpa kajak