Att paddla till Åland med kajak

Ett äventyr och långpaddling som flera kajakpaddlare gjort och andra funderat på är att paddla till Åland med kajak. Det finns lite olika rutter med möjliga strandhugg på små öar mitt ute på havet. Här följer förslag på hur man kan ta sig över.

Singö – Understen – Märket – Ängeskär – Eckerö

Den här rutten startar ute på Singö vid Vässarö Brygga i riktning mot Skogsskär. Därifrån tar man sikte på Stor-Roten och sedan Understens fyrplats. Här börjar sedan den längsta sträckan på öppet hav till Märkets fyrplats, en sträcka på 15 km.

Märkets fyrplats går gränsen mellan Sverige och Åland. Härifrån tar man sikte mot Ängesskär men har några riktigt små öar på vägen via Yttre Borgen och sedan Höggrund.

Från Höggrund kan man paddla mot norra delen av Ängeskär och ta sig vidare in i Ålands skärgård. Vill man paddla kortare sträckor på öppet hav går man lite norrut mot Täppkobbar och Hästgrund men det går också att sikta mot södra kobben av Västerön.

Efter att ha rundat Borgflyttan på södra udden av Mellanön får man sedan sikte på Berghamn och Eckerö, för att paddla den sista biten i mål.

Totalt är det cirka 50 km paddling, vilket är tufft att hinna med på en dag. Vid rätt väder och sjö kan en erfaren kajakpaddlare hinna så långt med god kondition och utan övernattning.