Paddeljacka

En paddeljacka (kajakjacka) är en jacka speciellt utvecklad för att användas vid paddling. Det som utmärker paddeljackan är en kort rygglängd, extra brett axelparti och muddar som hindrar vatten från att komma in i ärmen. Modellerna ser lite olika ut för dam och herr.

Om du bara provat paddling i varmt, soligt väder och när vattentemperaturen är över tjugo grader då har du inte känt behovet av en speciell paddeljacka.

Men när vattnet är kallt, det stänker från vågor eller från framförvarande paddlares paddel i en 2-mans kajak, då vill du ha en bra paddeljacka på överkroppen.

NRS paddeljackor, lila och blå
NRS har flera modeller av paddeljackor för Dam och Herr.
» Se utbudet hos Outdoorexperten.

Hos Addnature finns flera av modellerna i serien Splash.

Paddeljacka för motionspaddling

För att inte begränsa rörligheten i axelpartiet har den här typen av jackor mer bredd upptill. En för tajt jacka gör att armrörelserna blir kortare och paddlingen jobbigare. På ärmarna kan det också förekomma vattentäta fickor för att ha mobiltelefon eller andra saker i som man vill komma åt enkelt.

Det finns även kortärmade paddeljackor i minimalistiskt utförande för motionspaddling, race eller slalompaddling. En del tillverkare kallar de för surfskitröja eller paddeltröja.

Paddeljackans vattenavstötande material

Materialet i en paddeljacka måste vara så pass tekniskt att det kan både stöta bort vatten utifrån och släppa igenom fukt inifrån. Att det kommer vatten på jackan är nästan oundvikligt oavsett om det regnar eller inte.

Paddelisättning, vågor och regn kan ge vattenstänk på överkroppen. Om det är varmt ute är det kanske mest skönt med lite avsvalkning. Men vid kallare väderlek vill man helst undvika att bli blöt inpå kroppen.

Tillverkaren NRS jobbar med ett material som heter HyproTex™. De har det i alla sina kajakjackor som kallas för Splash Jackets.

Tätande detaljer på kajakjacka

Även om jackans material är helt vattentätt finns ju alltid risken att vatten tränger in genom öppningar. Det är kring huvudet, halsen, midjan och ärmarna som vattnet kan ta sig in.

Man kan välja på lite olika modeller av paddeljackor där vissa har huva och andra inte. Huvjackan har en fördel faktiskt då man kan dra åt och täta den över ansiktet istället för att tätningen ligger över halsen.

NRS Tor Splash Jacket, röd paddeljacka
NRS Tor Splash Jacket

Vatten rinner neråt och är öppningen riktad framåt har vattnet svårare att ta sig in under jackan. Kring midjan kan en del kajakjackor gå att täta kring sittbrunnens sarg (som ett kapell) medan andra paddeljackor tätas mot kroppen med dragsko.

Här har tätning runt sargen en fördel för att man då får mer luft under jackan och cirkulationen från sittbrunnen blir bättre.

Handlederna är också ett ställe där vatten kan rinna in under kajakjackan. En bra paddeljacka ska vara tät med muddar och resår.