Äventyrskajak

Vad som är ett äventyr är upp till varje paddlare att avgöra själv, från enklare kanotpaddling med barn till flera dagar i en äventyrskajak i vildmarken eller längs en lång kuststräcka. Beroende på vilket äventyr du har tänkt dig ställs olika krav på din utrustning.

Äventyrskajaker för fiske och lugnare vatten

Saimaa äventyrskajak sit on top med spöhållare för fiske
Saimaa Sit-on-top 1 från Addnature

Om du vill paddla ut i vildmarken för att leva med och nära naturen, kanske fiska lite och ha med dig begränsat med packning kan en sit-on-top kajak vara ett bra alternativ. Det finns speciella såna för just fisketurer med en hållare för fiskespöts så du kan paddla samtidigt.

Ska du ta dig till ett vattendrag en bit bort från närmaste parkering är en bärbar äventyrskajak att föredra. Du kanske vill komma ut i en fin fjällsjö eller paddla nedströms längs en å och sedan vandra tillbaka. Då ska du satsa på en uppblåsbar kajak och som går att bära i en ryggväska.

Äventyrspaddling flera dagar i havet

Att paddla längst kusten i havet är något som kan bli ett äventyr på flera dagar. Den som vill göra ett riktigt långt paddlingsäventyr kan sikta på att klara Havspaddlarnas Blå Band. För den här typen av äventyr finns helt andra krav och bland annat krävs gott om packutrymme som är helt vattentätt.

En havskajak har det som krävs för att klara vågor, saltare vatten och flera packbrunnar. I en sådan kan du klämma ner tält, stormkök, mat för flera dagar och bra med ombyte och kläder.