Hur långt kan man paddla kajak på en dag?

Planerar du för ett äventyr med kajak och vill veta hur långa etapper som är lämpliga? Distansen som är rimlig att paddla varierar med hur duktig och van paddlare du är. Ett misstag vore att lägga upp turen efter den hastighet du har när du paddlar kortare sträckor med snabb fart. Det är viktigt att sätta ett rimligt tempo som du kan hålla i flera timmar och att planera in stopp längs vägen för vila och mat.

Vi har gjort en tabell som kan vara till grund för planering av lämpliga dagsetapper. Den marschfart vi angivit är det tempo som personen klarar av att hålla i cirka en timme. OBS! Det är inte det tempo som är rimligt för en heldagspaddling. De allra flesta lägger sig på 2-3 km/h, även den erfarne paddlaren, och skillnaden i hur långt du hinner ligger istället i hur länge du orkar.

PaddelvanaLämpliga dagsetapperMarschfart 60 min
Nybörjare10 km/dagKlarar 3 km/h
Paddelvana25 km/dagKlarar 5 km/h
Erfaren40 km/dagKlarar 6 km/h
Äventyrare50 km/dagKlarar 7 km/h

Saker som påverkar kajakhastigheten

Det är skillnad på att rekreationspaddla hemma på en sjö i en lätt kajak utan packning och en fullastad äventyrskajak med tält, Trangiakök och annan utrustning. Faktorer som kommer att påverka hur snabbt du kan paddla är bland annat:

  • Kajakens vikt
  • Kajakens mått och form
  • Vattnet
  • Paddeln
  • Din styrka och uthållighet