Vad är en paddelflottör?

Om man ramlat ur kajaken kan det vara svårt att ta sig tillbaka i den från vattnet. Det är då paddelflottören kan komma till användning.

Paddelflötter
CC3 attribution: Mfranck

Det finns både uppblåsbara och foamfyllda flottörer. De uppblåsbara tar väldigt liten plats och blåses upp vid behov. De har i regel två kamrar som kan blåsas upp med luft.

En foamfylld paddelflottör tar mer utrymme men är redo att användas direkt vid behov. En paddelflottör kostar ca 500 kr att köpa men är ovärderlig i säkerhetssynpunkt.

Så använder man en paddelflottör

Om du kapsejsat och ramlat ur kajaken kan det vara lite klurigt att ta sig tillbaka upp i kajaken på helt egen hand. En bra steg-för-steg guide är att:

  1. Simma fram till fören och håll upp nosen på kajaken och försök få ut så mycket vatten som möjligt ur brunnarna.
  2. Ta loss flottören och blås upp den om du har en uppblåsbar. En foamfylld är redo att användas direkt.
  3. Trä flottören över paddelbladet.
  4. Fäst andra paddelbladet över kajaken, strax bakom sittbrunnen (akterdäcket). Har du däckslinor kan de användas för att förankra paddeln. Se till att paddeln är i 90 graders vinkel mot kajaken. Nu har du en stabilisator reda att använda när du ska klättra upp.
  5. Håll i paddeln med ena handen och ta tag i bortre kanten på sittbrunnen med den andra. Ryck dig upp på mage tvärs över kajaken, något vinklad mot aktern.
  6. Lyft upp benen i sittbrunnen så att du har blicken riktad bakåt.
  7. Vänd dig om försiktigt och se till att hela tiden hålla vikten aningen över mot flottören/stabilisatorn. Annars finns risken att kajaken snurrar runt.
  8. Om du fortfarande har vatten i brunnen är det dags att ta fram länspumpen.

Tips! Om det är blåsigt kan vågor göra det hela svårare. Flytta dig till vindsidan av kajaken när du ska försöka ta dig upp. Är du på motsatt sida hamnar dina ben lätt under kajaken när vinden tar tag.