Paddelflottörer

En paddelflottör är en billig säkerhetsutrustning när du är ute med din kajak och paddlar. Om du ramlar ur och ska ta dig upp i kajaken igen kan paddelflottören gör det så mycket enklare.

Det finns två typer av flottörer:

  • uppblåsbara
  • skumfyllda

De uppblåsbara tar mindre plats vid transport medan de fyllda med lättviktsskum (foamfyllda) kan kännas lite mer stabila. Både fyller samma funktion när det gäller att stabilisera och vara ett hjälpmedel för att ta sig upp i kajaken.

Exempel på tre olika paddelflottörer
CC3 attribution: Mfranck

Uppblåsbar paddelflottör

De uppblåsbara flottörerna har den fördelen att de tar väldigt liten plats. När behovet uppstår kan man blåsa upp de båda kamrarna med luft och sedan trä den över paddelbladet.

NRS uppblåsbara paddelflottör
NRS uppblåsbara Sea Kayak Paddle Float ingår i ett kit hos Outdoorexperten.

Skumfylld paddelflottör

En foamfylld paddelflottör tar mer utrymme men är å andra sidan redo att användas direkt vid behov. Det går alltså fortare att få hjälp om du har en skumfylld flottör till hands.

Prismässigt är de uppblåsbara och de skumfyllda ganska så lika och du bör räkna med att en bra flottör kostar kring 500-700 kr. Det är en väl värd investering eftersom den är ovärderlig i säkerhetssynpunkt om du paddlar mycket i öppet vatten.

Så använder du en paddelflottör

  1. Simma fram till fören och håll upp nosen på kajaken och försök få ut så mycket vatten som möjligt ur brunnarna.
  2. Ta loss flottören och blås upp den om du har en uppblåsbar. En foamfylld är redo att användas direkt.
  3. Trä flottören över paddelbladet.
  4. Fäst andra paddelbladet över kajaken, strax bakom sittbrunnen (akterdäcket). Har du däckslinor kan de användas för att förankra paddeln. Se till att paddeln är i 90 graders vinkel mot kajaken. Nu har du en stabilisator reda att använda när du ska klättra upp.
  5. Håll i paddeln med ena handen och ta tag i bortre kanten på sittbrunnen med den andra. Ryck dig upp på mage tvärs över kajaken, något vinklad mot aktern.
  6. Lyft upp benen i sittbrunnen så att du har blicken riktad bakåt.
  7. Vänd dig om försiktigt och se till att hela tiden hålla vikten aningen över mot flottören/stabilisatorn. Annars finns risken att kajaken snurrar runt.
  8. Om du fortfarande har vatten i brunnen är det dags att ta fram länspumpen.

Tips! Om det är blåsigt kan vågor göra det hela svårare. Flytta dig till vindsidan av kajaken när du ska försöka ta dig upp. Är du på motsatt sida hamnar dina ben lätt under kajaken när vinden tar tag.

Märkt på: