Kajaklastare

En kajaklastare underlättar när du ska lasta på dina tunga kajak på biltaket. Du slipper krångla med att försöka få på kajaken bakifrån eller ta hjälp av en annan person.

När kajaken är för tung eller biltaket för högt behöver du använda någon form av hjälpmedel. Att kunna halvera vikten underlättar och det är precis vad en kajaklastare kan göra.

kajaklastare från Thule
Thule Hullavator Pro

Kajaklastare på sidan av bilen

När man lastar på från sidan är det istället någon form av utstickande förlängning som kan sänkas ner på sidan av takräcket.

Thule Hullavator Pro är lyxmodellen av denna typ av kajaklastare. Den monteras på sidan av ett Thule takräcke. Lyftarmarna fälls ner och når då till midjehöjd ungefär.

Hullavator Pro lyfter upp kajaken från sidan av bilen

Dit lyfter man upp kajaken med en ände i taget. Därefter använder man en gasdriven mekanik som ger aktiv lyfthjälp på ungefär 18 kg. Hullavator Pro är både en lastare och hållare i samma produkt. Den monteras på Thule ProBar lasträcke och vi har hittat flera återförsäljare:

Lasta på kajaken bakifrån

Vill man lasta upp kajaken på biltaket bakifrån behöver man dels skydda bilen, kajakaktern och få kajaken att glida fram på takräcket och kajakhållaren.

Vanliga hjälpmedel för detta är hjul- eller rullförsedda anordningar. De flesta klarar att lyfta ena änden av kajaken upp på en rullanordningen. Därefter tar man tag i andra kajakänden och skjuter/rullar upp kajaken på biltaket. Troller är en produkt som ger denna hjälp och som dessutom kan användas som kajakvagn när man transporterar kajaken till och från vattnet.

Om kajakhållaren på taket har en gummiyta som ska motverka rörelser är det viktigt att lägga någon form av handduk eller nåt som minskar friktionen. Se också till att skydda den del av kajaken som fortfarande ligger mot marken när du lyfter upp ena änden. Trycket mot underlaget kan bli stort och är det ojämnt med grus och sten kan kajakens skrov ta skada.