Kajakergometer

En kajakergometer är ett tränings- och testredskap för paddling precis som en roddmaskin eller stakmaskin. Det är svårt att efterlikna känslan från kajakpaddling i vatten men det finns kajakergometers som kommer ganska nära.

tjej paddlar på kajakergometer
Inomhuspaddling, Kayak Ergo Championchips 2009. Foto: Ollie Harding, Flickr.

Det finns flera företag som utvecklat såna här paddelmaskiner och en del används som standard inom idrottsforskning och av elitsatsande kajakpaddlare. Till skillnad från en roddmaskin så sitter man på en sits som inte rör sig fram och tillbaka längs hela skenan. I händerna håller man en paddel, utan paddelblad, som är kopplad till motståndet och ergometern som sitter längst fram på maskinen.

Kajakergometer med balansplatta

Varken stilla eller vågigt vatten är stumt och det är en av svårigheterna med att försöka efterlikna kajakpaddling på land. Det man kan göra är att använda en typ av balansplatta under sitsen. Det gör att man får en känsla som mer motsvarar paddling där man måste parera rörelsen i vattnet. En del tillverkare har redan byggt in balansegenskapen i sitsen för att ge optimal träning för paddlarens core-muskler.

Tillverkare och modeller av paddelmaskiner (kajakergometers)

KayakFirst är en specialist på området och där Jozsef Weimper är grundare och utvecklare bakom flera typer av paddelmaskiner. De har olika maskiner för kanotpaddling, kajakpaddling, Dragon Boat och SUP. Deras senaste är en modulär maskin som heter BULL och som går att bygga om till de olika sätten att paddla på.

Dansprint är ett danskt företag som har en Pro och en Fitness version av kajakergometer. Den kostar kring 35-40.000 kr och kanske inte är tänkt för hemmabruk med tanke på prislappen. Dansprints kajakergometers används inom idrottsforskning och av elitpaddlare för inomhusträning året runt.

Stroke2max har funnits i över 15 år och hjälpt många elitpaddlare få in mer träningstimmar. Deras kajakergometer finns i en standard och en compact modell. Den är något billigare och kostar 12-14.000 kr och det finns en balanssits som gör paddlingen mer naturnära.