Hopfällbar kajak

Ett av de stora problemen med vanliga kajaker är att de tar oerhört stor (eller lång) plats. Med en hopfällbar kajak blir paddlingslivet så mycket enklare både kring transport och förvaring. En 4-meters kajak kan bli under metern hopfälld!

Praktiskt med hopfällbar kajak

Visst vore det skönt att slippa krånglet med takräcke och kajakhållare ovanpå bilen när man vill ta sig till nya vatten för att paddla? Det praktiska med en vikbar kajak är att den enkelt viks ihop och kan transporteras i bagageutrymmet på bilen.

Två hopfällbara kajaker, svart och vit
Så här ser Lyfcos hopfällbara kajaker ut. Finns i tre olika färger.

Vi har sett några modeller som i hopfälld storlek endast tar 85-90 cm på längden och därför går in i de flesta bilar idag med eller utan baksätet nedfällt.

Smart design gör också att de hopfällbara kajakerna oftast går att packa som en ryggsäck och bäras på ryggen. Det är ju bra om man vill upptäcka vattendrag som inte ligger nära en väg.

Bygga ihop en vikbar kajak

Det finns lite olika konstruktioner på hopfällbara kajaker och vi har försökt att särskilja på delbar kajak, som har olika fasta delar, och ihopfällbar. När vi menar hopfällbar är det ett stycke som man viker ihop och viker upp, så kan även kallas för vikbar kajak. Till den finns lösa delar som man monterar ihop med kajakskrovet för att få det till en komplett kajak som funkar i vattnet.

Ett bra exempel på en sån här typ av vikbar kajak är den som Lyfco har i 5 mm kraftig komposit-PVC av hög kvalité. Den väger 19 kg, finns i flera färger (vit, svart, röd) och kan monteras upp på ungefär 4 minuter. Så här går det till:

Andra tillverkare är Oru med sina modeller Inlet, Bay ST eller Haven. Inlet är för platt vatten och Bay ST mer som en havskajak.

AirCanoe, Nortik och Triton är tre andra tillverkare som gör den här typen av vikbara kajaker men vi har inte hittat att de har några återförsäljare i Sverige än så länge.

Vinterförvaringen enklare med hopfällbar kajak

En del som har hopfällbar kajak och bor nära sitt paddelvatten har de hopbyggda hela sommarsäsongen. Det är när vintern kommer som man ogärna vill låta den ligga ute och då kommer hopfällbarheten till undsättning.

Nedpackad i sin bärväska tar en hopfällbar kajak (eller kanot) bara plats som ungefär en extra stor resväska. Nortik Fold 4.2 har en förpackningsstorlek på 92 x 74 x 30 cm och Lyfcos vikbara kajak har ett mått på 88 x 78 x 35 cm i hopfälld storlek.

Hopfällbar kajak vs uppblåsbar

Ett alternativ till de här kajakerna som går att vika ihop är de uppblåsbara, eller luftkajaker som vi också kan kalla de. En tydlig likhet mellan dessa är att de båda tar liten plats när de inte är monterade, redo för paddling.

En skillnad är känslan av kajak där den ihopvikbara är gjord av hårt material och närmare ”originalet”. De luftfyllda modellerna kan av vissa kännas mer som en leksak, även om de lite mer påkostade faktiskt är förvånansvärt stabila.