Paddelskor: speciella skor för kajakpaddling

Vad paddlare väljer att ha för paddelskor på fötterna är ganska så individuellt men det beror också på väder och årstid. Till största delen beror det på hur varmt eller kallt det är i luft och vatten. Det beror också på hur avancerad man vill vara och hur tuff paddling man ska bege sig ut på. I grova drag kan vi dela in kajakskor i tre typer.

Neoprenskor (låga våtskor)

Det finns speciella typer av skor i neopren som kallas just för paddelskor eller ”slippers”. Det är skor som håller fötterna varma och har en sula som ger bra grepp när man ska ta sig i och ur kajaken. Det är samma material som paddelhandskar är gjorda av.

Den här typer av skor är vanliga i flera typer av vattensporter som surfing och segling där man också vill hålla fötterna torra och varma. En ledande tillverkare är NRS som har våtsko för alla vattenaktiviteter.

Paddle Wetshoe: en våtsko från NRS. Finns att beställa hos Outdoorexperten.

Är det mitt i sommaren och vattnet är varmt räcker det med den tunnaste och lättaste varianten av neoprenskor. Om man ska vara ute i lite tuffare väder, längre tid och när vattnet är kallt (< 11-12 grader) bör man satsa på skor med tjockare sula och som går en bit upp på vaden. Andra skomärken med våtskor är:

Höga neoprenstövlar

När neoprenskorna har högre skaft som går upp på vaden byter de namn och kallas istället för neoprenstövlar eller paddelstövel. Principen är densamma men de isolerar lite bättre tack vare tjockare sula och att de helt enkelt har högre skaft, som en stövel.

NRS boundary boots: paddelstövel med knähöga skaft. Finns hos Outdoorexperten, som är återförsäljare till NRS i Sverige.

Skaften brukar gå upp till knäna och det är bra om modellen har ett spänne för att kunna öppna och stänga vid på- och avtagning av paddelstöveln.

Sandaler som paddelskor

Det går alldeles utmärkt att ha vanliga sandaler på sig om man bara ska ut och paddla en vacker sommardag. Många använder helt vanliga sandaler som typ Crocs. De är ju både superlätta, torkar snabbt och flyter ju dessutom!

En klar fördel med sandalen är att man på väg ner till och upp från vattnet ofta passerar sand. Det är enkelt att skaka ur sand- och gruskorn från en sandal.

Sandaler funkar bra som paddelskor
Keen Clearwater CNX sandal

Ett populärt märke som tillverkar bra sandaler för paddling är KEEN. Deras modell Clearwater CNX finns i många olika färger och storlekar för både dam, herr och barn. En svensk återförsäljare är Outnorth med detta sortiment.