Inspirerande filmer om kajakpaddling

Att titta på filmer om kajakpaddling kan vara en mycket inspirerande upplevelse för kajakpaddlare, oavsett om man är nybörjare eller erfaren paddlare. Dokumentära filmer ger en unik inblick i utmaningar och äventyr som en kajakpaddlingsexpedition kan innebära. De ger också mycket inspiration och motivation för att utforska nya destinationer eller utmana sig själv.

Filmer om kajakpaddling visar också skönheten i naturen och kulturen längs floderna, och kan ge en djupare förståelse för den sport man älskar. Här presenterar vi inspirerande filmer om kajakpaddling där man får följa äventyrare som tar sig an utmanande vattendrag eller långa havspaddlingar.

  1. The River Runner
  2. Kayak The Kwanza

1. The River Runner (2015)

I den här dokumentären får vi följa kajakpaddlaren Scott Lindgren när han bestämmer sig för att paddla kajak ner för alla fyra floderna som utgår från det heliga berget Kailash i Tibet. Ursprungligen var det inte meningen att filmen skulle handla om bara Scott men efter en tid in i redigeringsarbetet ändrade regissören Rush Sturges motivet.

Scott Lindgren fick nämligen veta att han led av en hjärntumör i februari 2015. Som erfaren kajakpaddlare hade Scott utforskat många floder, vattenfall och naturområden men aldrig hade han kämpat mot hjärnsjukdomar av denna typ. På hans bucket list har de fyra floderna från Kailash funnits i över 20 år och kanske var det tumören som slutligen fick honom att bestämma sig för att utföra denna äventyrliga och ganska farliga paddling där flera har omkommit.

The River Runner var avslutningsfilmen vid 40-årsjubileet för filmfestivalen Breck Film Fest 2021. Den kan ses i sin helhet på Netflix och så här är den officiella trailern till filmen.

Scott Lindgren har också släppt en bok tillsammans med filmens screenwriter Thayer Walker.

2. Kayak the Kwanza

I juni 2016 genomförde ett team på två man den första expeditionen längs hela floden Kwanza i Angola. Paddlarna tog sig an äventyret i en 40 år gammal träkajak som är hopfällbar. Delar av resan knyter an till hur den engelska upptäcktsresanden Andrew Battel på 1500-talet tog sig fram i området för att karakterisera djurlivet och den mänskliga aktiviteten längs floden.

Oscar Scafidi är en av de två männen och han har ett stort intresse för resor med fokus på afrikanska länder. Oscar har skrivit reseböcker om till exempel Angola och Ekvatorialguinea. Tillsammans med Oscar Scafidi är den erfarna kajakpaddlaren Alfy Weston som bott många år i Luanda men nu bor i Papua New Guinea.

Filmen är 51 minuter lång och finns att se gratis på Youtube. Teamet har också skapat en egen hemsida där projektet beskrivs mer i detalj och hur de samlat in pengar till välgörande ändamål genom The HALO Trust.