Vad är skillnaden på kajak och kanot?

Både kajaker och kanoter är små, avlånga båtar som du paddlar framåt med hjälp av en paddel Det finns flera likheter och skillnader mellan dessa två transportmedel på vatten. Lär dig de viktigaste skillnaderna på kajak, kanot och kanadensare.

Kajaker

En tydlig skillnad är att kajaker är övertäckta medan kanoten är öppen hela vägen från för till akter. I kajaken sitter du i s.k. sittbrunnar när du paddlar. Om du har packning med dig finns det särskilda packningsbrunnar för det i kajaken.

två-sitsig kajak, strand i umeåälven
Kajak med två sittbrunnar och mycket packningsutrymmen

Ursprunget till kajaken sägs vara eskimåerna och deras kalla klimat krävde bättre skydd, därav övertäckningen.

En kajak framförs med en paddel med två blad, en på varje ände av en lång rund stav. När du paddlar kajak drar du alltså vattnet bakåt både på vänster och höger sida växelvis utan att behöva flytta själva paddeln i sidled.

Vid blåsigt väder är kajaken smidigare då den och du som paddlare inte tar så mycket vind. Havskajaker är särskilt utformade för öppet hav och har ett skrov som klyver sig lätt fram genom vågor.

Kanoter och kanadensare

Kanot framförd av två kanotister med varsin enkelbladig paddel.
Kanot framförd av två kanotister med varsin enkelbladig paddel.

Kanoterna härstammar från ursprungsbefolkningen i Amerika. Ibland används begreppet ”kanadensare” om kanoter just för att det var så de traditionellt såg ut i Kanada. I en kanot har du en paddel med ett blad som du för i vattnet och ett handtag i andra änden på paddeln.

Paddeln är kortare än till kajaker och måste flyttas från sida till sida om du vill paddla på båda sidor om båten. Du kan antingen sitta ner eller stå på knä och paddla i kanoten.