Fiskekajak

Fiske kan vara en rogivande naturupplevelse som då och då ger kickar när storgäddan hugger till. Med en fiskekajak (eller fiskekanot) kan man komma åt delar av sjön på ett bättre sätt än till fots och till och med från en båt. Fiskekajaker finns i flera olika utförande och modeller som passar bra i olika lägen och förutsättningar.

Gul fiskekajak, man paddlar med fiskespö framför sig
Med fiskekajak kan man komma ut och fiska ute på hav, sjö eller älv.

Varför fiska från en stabil fiskekajak?

Det finns flera anledningar till att kajakfiske har blivit populärt bland fiskare. Några av de vi hör ofta från sportfiskare är:

 • Tyst och smygande. En fiskekajak kan man smyga fram nästan ljudlöst, i alla fall i jämförelse med en motorbåt. Båtmotorer stör och kan skrämma bort fisken man vill fånga.
 • Transport och förvaring. Kajaken kan lättare tas med och kräver inget släp, ingen brygga och vissa modeller går även att packa in i bilen.
 • Främjar hälsan. Varför inte kombinera hobbyfisket med lite motion. När du paddlar dig fram över sjön får du använda dina muskler, träna din kondition och bygga din hälsa för framtiden.
 • Ekonomisk. Motorbåtar kostar en hel del att köpa in, men också i underhåll och bensin. Fiskekajaken har en inköpskostnad men sen är det ganska så kostnadsfri bara du sköter om den och förvarar den väl.
 • Kommer åt. Kajaken kan komma åt platser som en båt inte kan. Grunda vikar är inga problem och skulle du fastna i en sanddyn kan du lätt knuffa dig lös.

Olika kajaker för fiske

En grundläggande egenskap för att kunna fiska från en kajak är att den har stabilitet och att du inte riskerar att kantra (välta) om storfisken hugger. Renodlade fiskekajaker har därför ett annorlunda utseende än supersmala havskajaker.

Ju bredare bas en kajak har desto mer stabil blir den på vattnet. Därför är nästan alla fiskekajakerna breda och skulle om inte de hade en sittbrunn med säte se ut som en SUP-bräda. Vid hård vind är faktiskt en rejäl och bred fiskekajak mer stabil än en båt som då skulle slå i vågorna mer.

Trampkajak – fiskekajak med pedaler

Som fiskare behöver man ha båda händerna fria. Är det lugnt vatten funkar en vanlig, bred och stabil kajak eller fiskekanot bra för att kunna ligga stilla under fisket. Men en liten lätt bris gör att du börjar glida och ibland kanske man dessutom vill köra drag längs en viss vasskant. Att då kunna använda pedaler som i en trampkajak ger stora fördelar.

Tramporna driver en propeller som finns monterad på kajaken. Propellern kan köras både med- och motsols vilket gör att du kan backa genom att cykla pedalerna åt andra hållet. OBS! Tänk på att propellern går på ett visst djup så risken finns att du går på grund om din fiskekajak är utrustad med pedaler.

Delbar fiskekajak

De flesta kajaker går att transportera på biltaket med rätt typ av takräcke och takfäste. Ett alternativ till det är att ha en delbar kajak som kan monteras ihop och isär enkelt. Det finns såna modeller speciellt framtagna för fiske som till exempel Kingfisher från Point65.

Kajaken består av två delar där den längsta är 171 cm. Det är en längd som får plats i de flesta kombibilar om man fäller ner baksätet.

Andra modeller och tillverkare är:

 • Tequila! GTX Angler
 • Martini GTX Angler

Uppblåsbar fiskekajak

En annan typ av fiskekajak som tar liten plats och enkelt kan tas med är den uppblåsbara kajaken. En del kallar dessa för luftkajaker och det finns en del olika modeller och tillverkare som har speciella fiskekajaker som blåses upp med luft. För att vi ska tycka det är för fiske måste den ha fästen för fiskespö och paddel.

Fiskekajak för två personer

Vill du och din fiskekompis paddla ut och fiska tillsammans i samma kajak ska ni ha en med dubbla säten. Fiskekajaker för två personer kan ge dubbel fiskelycka men det finns inga garantier! En fördel med dubbelkajak för fiske är att den ena kan föra kajaken framåt medan den andra kan kasta och ni kan ”ro drag”.

Tillbehör för kajakfiske

Tillbehör och utrustning för fiske, som ingår till vissa modeller eller kan köpas till, är såna som gör fiskelivet lättare. Här finns det en del utrustning att fundera kring där några anser att vissa tillbehör är ett måste för att det ska vara en riktig fiskekajak.

 • Spöfästen. Man kan vilja montera sitt fiskespö framför sitsen och kanske ha extra spön med sig i en rod-park i aktern.
 • Fäste för ekolod och gps. Håll koll på fiskarna, grunden och sjön i stort med ett ekolod som du alltid kan kasta ett öga på framför dig.
 • Elmotor till fiskekajak. En del modeller går att förse med elmotor istället för eller som ett komplement till pedaler. Läs mer om kajakmotorer här.
 • Extra kajakmoduler. Flera av de modulära fiskekajakerna går att bygga ut från 1-mans till 2-mans och vissa även till 3-mans kajak. Då köper man till en mellanmodul som monteras in emellan för- och akterdel.

Ett till bra tips att införskaffa är vattentäta packpåsar. Även om du köpt en fiskekajak som har packbrunn eller annan förvaring så är det inte säkert att de är helt vattentäta. Därför är det bra att packa kläder och annat som inte får bli blött i en sådan påse.