Uppblåsbar kajak: när är det ett bra alternativ?

Ett problem med kajaker är att de är otympliga att ta med sig. Man behöver ett takräcke för montering av kajaken och allt vad det innebär med att köra omkring med. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med uppblåsbar kajak som ett alternativ. Vi tittar också på några förslag på kajaker som finns att köpa av denna typ.

Det finns uppblåsbara kajaker som är betydligt lättare att packa ner och frakta. Men hur bra är de egentligen och för vem är det ett alternativ? Här kan du följa med på jakt efter mer kunskap och information om de uppblåsbara kajakerna.

Feathercrafts Aironaut uppblåsbara kajak

Som ett exempel på en uppblåsbar kajak som ser stabil och bra ut har jag kikat på Feathercrafts Aironaut. Den är uppblåst 4,5 m lång och 66 cm bred. Förpackad och tömd på luft tar den bara upp motsvarande volym som en halv resväska. Packstorleken är 79 x 40 x 28 cm och den väger bara 9 kg.

Att blåsa upp kajaken går på 6 minuter, så man kan snabbt vara i vattnet om lusten faller på att paddla lite på resan. Här kan du se ett videoklipp på när Adventure Kayak TV recenserar och testar kajaken.

Okej, det såg väl inte så tokigt ut. Men vad kostar en sån här kajak då? En tankevurpa jag själv gjorde var att en sån här måste ju vara billigare än en hård kajak! Men köper man den direkt från Feathercraft får man betala $2,900, vilket med dagens valutakurs motsvarar drygt 25 000 SEK!

Jag antar att det är för funktionen och smidigheten att kunna packa med sig man betalar. Det måste finnas billigare alternativ om man bara vill prova och ha en rolig leksak i sommarstugan.

Advanced Elements uppblåsbara kajaker

Jakten på billigare uppblåsbar kajak tog mig vidare till en svensk e-butik som specialiserat sig på att sälja kajaker av den här typen. Butiken har det passande namnet Luftkajak och drivs av företaget IFX AB med säte i Sollentuna, där man också kan provpaddla kajakerna.

Märket som de säljer heter Advanced Elements och det finns flera olika modeller att välja bland. Priserna för dessa kajaker känns betydligt mer överkomliga där den billigaste kostar kring 6000 kr och en dubbelsitsig får man för ca 11 000 kr.

AdvancedFrame 1 för 6000 kr

Den här kajaken är en hybrid mellan vanlig kajak och uppblåsbar. Den har en aluminiumform i akter och för och en kropp i PVC som man blåser upp. Den packas lätt ihop i en medföljande väska och man kan vara igång och paddla på några få minuter. Se demonstrationsvideon här nedanför.

Ja, det här kan absolut vara ett alternativ för nybörjaren eller den som vill ha en smidig kajak att ta med sig på bilsemester eller till sommarstugan.

Aqua Marina Betta och Laxo uppblåsbar kajak

Söker man lite extra stabilitet finns Aqua Marina som har flera modeller av uppblåsbara kajaker. Det märket finns att köpa hos Outnorth.

En heter LAXO och har en bredd som gör den väldigt stabil i vattnet, på en liten bekostnad av bärkraften men den klarar ändå en vikt på 95 kg för kajaken ämnad till 1 person.

Det finns tre storlekar som heter Laxo 285, Laxo 320 och Laxi 380 där siffran står för längden i centimeter och det är öppna kajaker för 1-3 personer.

Laxo uppblåsbara kajak för 1 person

Laxo har ett V-format bottengolv som gör den lätt att styra. Kajaksätet är justerbart med högt ryggstöd och bandspännen för optimera sittpositionen. Laxo 285 enmanskajak väger 11,2 kg.

Betta 1-person och 2-person är ytterligare modeller av kajaker från Aqua Marina. De kostar mellan 3-4000 kr och har ett säte som kan blåsas upp för att ge mer komfort och ryggstöd.

Betta 2-person har en maximal viktkapacitet på 155 kg medan 1-person klarar 95 kg. Båda har ett högpresterande fensystem som ger bra styrning och ett supersnabbt dräneringssystem ifall det skulle komma vatten i den öppna sittbrunnen.

Billiga luftkajaker hos CDON, Clas Ohlson, Biltema och Jula

Det kanske fortfarande känns lite för dyrt ifall man tänkt att kajaken också ska vara lite av en leksak till barnen. Så om vi går ner ytterligare en prisklass, var hamnar vi då?

Jag letade hos lågprisbutikerna Jula och Biltema, men hittade bara tillbehör till kajaker där. Clas Ohlson har under säsong haft kajak i sortimentet men större delen av året finns det inte att köpa från deras butik.

Hos CDON däremot finns det flera billigare modeller att välja på. Några av märkena är Intex och Bestway, som har flera billiga paket med både enkel- och dubbelkajaker där även paddel ingår. Här kan du se vilka som finns just nu.