Uppblåsbar kajak: när är luftkajak bra?

Ett problem med kajaker är att de är otympliga att ta med sig. Ett takräcke behövs på bilen eller ett släp och allt vad det innebär kring kajaktransport. I den här artikeln går vi därför igenom för- och nackdelar med uppblåsbar kajak (luftkajak) som ett alternativ. Vi tittar också på några förslag på vilka uppblåsbara kajaker som finns att köpa.

Det finns uppblåsbara kajaker som är betydligt lättare att packa ner och frakta. Men hur bra är de egentligen och för vem är det ett alternativ? Här kan du följa med på jakt efter mer kunskap och information om de uppblåsbara kajakerna.

Aqua Marina uppblåsbara kajaker

Betta

Söker man extra stabilitet finns Aqua Marina som har flera modeller av uppblåsbara kajaker. En populär modell är BETTA som finns att beställa hos bland annat Outnorth. Man kan välja på en 1-sitsig (Betta BE-312) eller en 2-sitsig kajak (Betta BE-412). Båda modellerna har uppblåsbar stol, som ger skön avlastning till ryggen.

1-sitsig eller 2-sitsig kajak från Aqua Marina

Betta 2-person har en maximal viktkapacitet på 155 kg medan 1-person klarar 95 kg. Båda har ett högpresterande fensystem som ger bra styrning och ett supersnabbt dräneringssystem ifall det skulle komma vatten i den öppna sittbrunnen.

Både K1 och K2 finns att köpa hos outdoorbutiken Outnorth som nu tagit in Aqua Marinas uppblåsbara kajaker (Betta, Laxo och Memba). Se hela sortimentet här.

Cascade BT-21CAP

Uppblåsbar Hybridbräda mellan SUP och kajak
Hybridbrädan Cascade BT-21CAP – kombinerad SUP och kajak. Uppblåsbar.

En nyhet är den kombinerade kajaken och SUP-brädan Cascade BT-21CAP. Här har Aqua Marina lyckats skapa en bra hybridbräda som i grunden är en SUP men har en liten sittbrunn för kajakpaddling.

Det följer även med en stol, vilket gör att det finns i praktiken tre sätt att ta sig fram på; ståendes, sittandes på stolen eller sittandes i brunnen. Hybridpaddeln gör det möjligt att växla mellan de olika paddelsätten. Den här finns även den att beställa från SmartaSaker online.

Bestway Hydro-Force Ventura K1 och K2

Den kanske mer ser ut som en uppblåsbar kanot men Bestway Hydro-Force Ventura kallas för kajak och det är en dubbelsidiga paddel i aluminium som medföljer. K1-an klarar av en maxvikt på 100 kg och K2-an på 200 kg.

Ett litet lastutrymme i fören gör att man kan packa med sig lite matsäck eller nåt extra klädesplagg på dagens paddling.

Hydro-Force Ventura K1 Bestway, tjej paddlar i solsken
Hydro-Force Ventura K1 uppblåsbar kanot/kajak från Bestway

En svensk återförsäljare av denna luftkajak är fritidsbutiken Outl1.

FitNord luftkajak Seal

FitNord har kajakerna Seal One och Seal Two för en eller två personer och är uppblåsbara med botten av dropstitch. Kajakerna är robusta och stadiga och kan användas för lite längre utflykter och lättare forspaddling. Det finns en löstagbar riktningsfena under kajaken som kan plockas bort vid paddling på grunt vatten.

Fitnord Seal One kit med kajak som blåses upp, paddel, fena med mera
Kajakpaket med FitNord Seal One Black.

Det finns kajaker för en eller två personer i deras utbud och i färgerna svart, mörkgrönt eller turkos. En återförsäljare här i Sverige är Sportproffsen och de säljer kajakpaket med paddel, sits, fotstöd, pump, fena och en förvaringssäck.

Feathercrafts Aironaut uppblåsbara kajak

Fler exempel på uppblåsbara kajaker jag kikat på är Feathercrafts Aironaut. Den är uppblåst 4,5 m lång och 66 cm bred. Förpackad och tömd på luft tar den bara upp motsvarande volym som en halv resväska. Packstorleken är 79 x 40 x 28 cm och den väger bara 9 kg.

Att blåsa upp kajaken går på 6 minuter, så man kan snabbt vara i vattnet om lusten faller på att paddla lite på resan. Här kan du se ett videoklipp på när Adventure Kayak TV recenserar och testar kajaken.

Men denna modell är kanske i dyraste laget. Köper man den direkt från Feathercraft får man betala $2,900, vilket med dagens valutakurs motsvarar drygt 25 000 SEK!

Jag antar att det är för funktionen och smidigheten att kunna packa med sig man betalar. Den här modellen påminner ju mer om en havskajak än om en vattenleksak som Aqua Marina eller Bestway. Men det är väl det som avspeglas i priset också.

Advanced Elements uppblåsbara kajaker

Advanced Elements är en tillverkare av uppblåsbara kajaker och det finns flera olika modeller att välja bland. Priserna för dessa kajaker känns betydligt mer överkomliga där den billigaste kostar kring 6000 kr och en dubbelsitsig får man för ca 11 000 kr.

AdvancedFrame 1

Den här kajaken är en hybrid mellan vanlig kajak och uppblåsbar. Den har en aluminiumform i akter och för och en kropp i PVC som man blåser upp. Den packas lätt ihop i en medföljande väska och man kan vara igång och paddla på några få minuter. Se demonstrationsvideon här nedanför.

Ja, det här kan absolut vara ett alternativ för nybörjaren eller den som vill ha en smidig kajak att ta med sig på bilsemester eller till sommarstugan.

Billiga luftkajaker hos CDON, Clas Ohlson, Biltema och Jula

Det kanske fortfarande känns lite för dyrt ifall man tänkt att kajaken också ska vara lite av en leksak till barnen. Så om vi går ner ytterligare en prisklass, var hamnar vi då?

Jag letade hos lågprisbutikerna Jula och Biltema, men hittade bara tillbehör till kajaker där. Clas Ohlson har under säsong haft kajak i sortimentet men större delen av året finns det inte att köpa från deras butik.

Hos CDON däremot finns det flera billigare modeller att välja på. Några av märkena är Intex, Sevylor och Bestway, som har flera billiga paket med både enkel- och dubbelkajaker där även paddel ingår. Här kan du se vilka som finns just nu.

Uppblåsbar kajak med plats för 3 & 4 personer

Vill du ta med hela familjen på en kajaktur ska du kolla in utbudet av uppblåsbara kajaker med 3 eller 4 sittplatser. Två tillverkare som vi vet om har denna storlek är ITIWIT och Tahe Outdoors. Man kan själv bestämma hur många platser som ska finnas för tillfället.

Bärkraften i de här kajakerna är inte för 3-4 vuxna utan de är tänkt att kunna passa barnfamiljen där två vuxna och 1-2 barn åker med (eller paddlar). Så här ser ITIWITs Drop Stitch X100 med fyra platser ut:

Itiwit uppblåsbar familjekajak
Uppblåsbart för barnfamiljen. Kajak med plats för 4. Se pris här.

Tahe Outdoors är en estländsk tillverkare som gör kvalitetskajaker i glasfiber och plast men nu även uppblåsbart. Deras modell BREEZE 3 har plats för tre personer och kan klara upp till 250 kg i max last. Så det går att paddla tre vuxna i denna.

Tahe Outdoors Breeze 3 uppblåsbar kajak
Uppblåsbara BREEZE 3 från Tahe Outdoors, med plats för 3 vuxna. Se pris här.

Den har ett profilerat skrov med V-form och glider bra i vattnet. Kajaken blåses upp till 8 psi och det tar cirka 10 minuter med en dubbelverkande handpump.

Både ITIWIT och Tahe Outdoors finns bland kajaker hos Decathlon.

Ytterligare ett märke med större luftkajaker är Bestway som i Sverige säljs hos Outl1. Där finns en modell som heter Rapid X3 och har plats för tre personer med varsitt säte och som klarar upp till 250 kg i bärvikt.