Är en uppblåsbar kajak ett bra alternativ?

Ett problem med kajaker är att de är otympliga att ta med sig till stugan eller på bilsemestern, såvida man inte har takräcke och inte har något emot att köra omkring med det. Det finns uppblåsbara kajaker som är betydligt lättare att packa ner och frakta. Men hur bra är de egentligen och för vem är det ett alternativ? Här kan du följa med på jakt efter mer kunskap och information om de uppblåsbara kajakerna.

Feathercrafts Aironaut uppblåsbara kajak

Som ett exempel på en uppblåsbar kajak som ser stabil och bra ut har jag kikat på Feathercrafts Aironaut. Den är uppblåst 4,5 m lång och 66 cm bred. Förpackad och tömd på luft tar den bara upp motsvarande volym som en halv resväska. Packstorleken är 79 x 40 x 28 cm och den väger bara 9 kg.

Att blåsa upp kajaken går på 6 minuter, så man kan snabbt vara i vattnet om lusten faller på att paddla lite på resan. Här kan du se ett videoklipp på när Adventure Kayak TV recenserar och testar kajaken.

Okej, det såg väl inte så tokigt ut. Men vad kostar en sån här kajak då? En tankevurpa jag själv gjorde var att en sån här måste ju vara billigare än en hård kajak! Men köper man den direkt från Feathercraft får man betala $2,900, vilket med dagens valutakurs motsvarar drygt 25 000 SEK! Jag antar att det är för funktionen och smidigheten att kunna packa med sig man betalar. Det måste finnas billigare alternativ om man bara vill prova och ha en rolig leksak i sommarstugan.

Advanced Elements kajaker hos svenska Luftkajak

Jakten på billigare uppblåsbar kajak tog mig vidare till en svensk e-butik som specialiserat sig på att sälja kajaker av den här typen. Butiken har det passande namnet Luftkajak och drivs av företaget IFX AB med säte i Sollentuna, där man också kan provpaddla kajakerna.

Märket som de säljer heter Advanced Elements och det finns flera olika modeller att välja bland. Priserna för dessa kajaker känns betydligt mer överkomliga där den billigaste kostar kring 6000 kr och en dubbelsitsig får man för ca 11 000 kr.

AdvancedFrame 1 för 6000 kr

Den här kajaken är en hybrid mellan vanlig kajak och uppblåsbar. Den har en aluminiumform i akter och för och en kropp i PVC som man blåser upp. Den packas lätt ihop i en medföljande väska och man kan vara igång och paddla på några få minuter. Se demonstrationsvideon här nedanför.

Ja, det här kan absolut vara ett alternativ för nybörjaren eller den som vill ha en smidig kajak att ta med sig på bilsemester eller till sommarstugan.

Aqua Marinas kajaker för 1-2 personer

I ungefär samma prisklass hittar man också Aqua Marinas luftkajaker även om jag tycker de mer ser ut som kanoter. De har en helt öppen brunn från för till akter. Finns i två olika modeller där varje modell också finns att köpa för 1 eller 2 personer.

Tomahawk luftkajak 1-person

Söker man lite extra stabilitet finns Aqua Marinas modell Betta VT.  Den har en bredd som gör den mer stabil i vattnet, på en liten bekostnad av bärkraften men den klarar ändå en vikt på 95 kg för kajaken ämnad till 1 person. Modellen för 2 personer kan bära 155 kg.

Aqua Marina Betta VT kajak

Betta VT har självlänsande ventiler som kan öppnas i tuffare vatten och stängas i lugnt vatten.

Clas Ohlsons uppblåsbara ett billigt alternativ

Det kanske fortfarande känns lite för dyrt ifall man tänkt att kajaken också ska vara lite av en leksak till barnen. Så om vi går ner ytterligare en prisklass, var hamnar vi då? Jag letade hos lågprisbutikerna Jula och Biltema, men hittade bara tillbehör till kajaker. Ett sista stopp hos Clas Ohlson gav napp.

Kajak ST Croix 600 är en billig kajak som finns att köpa hos hos Clas Ohlson för 999 kr. Det är en dubbelsitsig kajak med tre separerade luftkammare. Man ska nog inte ha alltför stora förväntningar på att den beter sig som en kajak ska. Det är dock ett bra alternativ för den som vill ha något snabb, enkelt och som går att packa ner.

St Croix Uppblåsbar kajak från Clas Ohlson

St Croix Uppblåsbar kajak från Clas Ohlson

Det medföljer två paddlar, en fotpump och en packväska till denna uppblåsbara kajak.