Uppblåsbar kajak: när är det ett bra alternativ?

Ett problem med kajaker är att de är otympliga att ta med sig. Man behöver ett takräcke för montering av kajaken och allt vad det innebär med att köra omkring med. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med uppblåsbar kajak som ett alternativ. Vi tittar också på några förslag på kajaker som finns att köpa av denna typ.

Det finns uppblåsbara kajaker som är betydligt lättare att packa ner och frakta. Men hur bra är de egentligen och för vem är det ett alternativ? Här kan du följa med på jakt efter mer kunskap och information om de uppblåsbara kajakerna.

Aqua Marina uppblåsbara kajaker

Betta

Söker man extra stabilitet finns Aqua Marina som har flera modeller av uppblåsbara kajaker. En populär modell är BETTA som finns att beställa hos bland annat SmartaSaker. Man kan välja på en 1-sitsig (Betta BE-312) eller en 2-sitsig kajak (Betta BE-412). Båda modellerna har uppblåsbar stol, som ger skön avlastning till ryggen.

Aqua Marina Betta, Uppblåsbar kajak för 1-2 personer
1-sitsig eller 2-sitsig kajak, uppblåsbart från Aqua Marina

Betta 2-person har en maximal viktkapacitet på 155 kg medan 1-person klarar 95 kg. Båda har ett högpresterande fensystem som ger bra styrning och ett supersnabbt dräneringssystem ifall det skulle komma vatten i den öppna sittbrunnen.

Både K1 och K2 finns att köpa från Coolstuff till bra pris.

Laxo

En annan modell heter LAXO och har en bredd som gör den väldigt stabil i vattnet, på en liten bekostnad av bärkraften men den klarar ändå en vikt på 95 kg för kajaken ämnad till 1 person.

Det finns tre storlekar som heter Laxo 285, Laxo 320 och Laxi 380 där siffran står för längden i centimeter och det är öppna kajaker för 1-3 personer.

Laxo uppblåsbara kajak för 1 person

Laxo har ett V-format bottengolv som gör den lätt att styra. Kajaksätet är justerbart med högt ryggstöd och bandspännen för optimera sittpositionen. Laxo 285 enmanskajak väger 11,2 kg.

Cascade BT-21CAP

Uppblåsbar Hybridbräda mellan SUP och kajak
Hybridbrädan Cascade BT-21CAP – kombinerad SUP och kajak. Uppblåsbar.

En nyhet är den kombinerade kajaken och SUP-brädan Cascade BT-21CAP. Här har Aqua Marina lyckats skapa en bra hybridbräda som i grunden är en SUP men har en liten sittbrunn för kajakpaddling.

Det följer även med en stol, vilket gör att det finns i praktiken tre sätt att ta sig fram på; ståendes, sittandes på stolen eller sittandes i brunnen. Hybridpaddeln gör det möjligt att växla mellan de olika paddelsätten. Den här finns även den att beställa från SmartaSaker online.

Bestway Hydro-Force Ventura K1 och K2

Den kanske mer ser ut som en uppblåsbar kanot men Bestway Hydro-Force Ventura kallas för kajak och det är en dubbelsidiga paddel i aluminium som medföljer. K1-an klarar av en maxvikt på 100 kg och K2-an på 200 kg.

Ett litet lastutrymme i fören gör att man kan packa med sig lite matsäck eller nåt extra klädesplagg på dagens paddling.

Hydro-Force Ventura K1 Bestway, tjej paddlar i solsken
Hydro-Force Ventura K1 uppblåsbar kanot/kajak från Bestway

En svensk återförsäljare av denna modell är Coolstuff.

Moki Lite från Kokopelli Packraft

Företaget Kokopelli må ha ett namn som klingar finskt men det kommer faktiskt från Denver, Colorado. De har en otroligt lätt och uppblåsbar kajak i Moki Lite som bara väger 11,3 kg. Den klarar att bära 181 kg så man kan ha en del packning med sig om man vill.

Moki Lite uppblåsbart från Kokopelli
Moki Lite, uppblåsbar kajak från Kokopelli

Kajaken är en öppen modell så den passar bäst för lugna vatten. Det finns spännband framtill och baktill som man kan fästa lättare packning under. Precis bakom sittplatsen finns en packbrunn där det får plats lite tyngre, bulkigare utrustning.

Kajaken går att köpa i Sverige från Outnorth.

FitNord Seal

FitNord Seal har flera modeller av uppblåsbara kajaker med botten av dropstitch. Kajakerna är robusta och stadiga och kan användas för lite längre utflykter och lättare forspaddling. Det finns en löstagbar riktningsfena under kajaken som kan plockas bort vid paddling på grunt vatten.

Fitnord Seal One kit med kajak som blåses upp, paddel, fena med mera
Kajakpaket med FitNord Seal One Black.

Det finns kajaker för en eller två personer i deras utbud och i färgerna svart, mörkgrönt eller turkos. En återförsäljare här i Sverige är Sportproffsen och de säljer kajakpaket med paddel, sits, fotstöd, pump, fena och en förvaringssäck.

Feathercrafts Aironaut uppblåsbara kajak

Fler exempel på uppblåsbara kajaker jag kikat på är Feathercrafts Aironaut. Den är uppblåst 4,5 m lång och 66 cm bred. Förpackad och tömd på luft tar den bara upp motsvarande volym som en halv resväska. Packstorleken är 79 x 40 x 28 cm och den väger bara 9 kg.

Att blåsa upp kajaken går på 6 minuter, så man kan snabbt vara i vattnet om lusten faller på att paddla lite på resan. Här kan du se ett videoklipp på när Adventure Kayak TV recenserar och testar kajaken.

Men denna modell är kanske i dyraste laget. Köper man den direkt från Feathercraft får man betala $2,900, vilket med dagens valutakurs motsvarar drygt 25 000 SEK!

Jag antar att det är för funktionen och smidigheten att kunna packa med sig man betalar. Den här modellen påminner ju mer om en havskajak än om en vattenleksak som Aqua Marina eller Bestway. Men det är väl det som avspeglas i priset också.

Advanced Elements uppblåsbara kajaker

Advanced Elements är en tillverkare av uppblåsbara kajaker och det finns flera olika modeller att välja bland. Priserna för dessa kajaker känns betydligt mer överkomliga där den billigaste kostar kring 6000 kr och en dubbelsitsig får man för ca 11 000 kr.

AdvancedFrame 1

Den här kajaken är en hybrid mellan vanlig kajak och uppblåsbar. Den har en aluminiumform i akter och för och en kropp i PVC som man blåser upp. Den packas lätt ihop i en medföljande väska och man kan vara igång och paddla på några få minuter. Se demonstrationsvideon här nedanför.

Ja, det här kan absolut vara ett alternativ för nybörjaren eller den som vill ha en smidig kajak att ta med sig på bilsemester eller till sommarstugan.

Billiga luftkajaker hos CDON, Clas Ohlson, Biltema och Jula

Det kanske fortfarande känns lite för dyrt ifall man tänkt att kajaken också ska vara lite av en leksak till barnen. Så om vi går ner ytterligare en prisklass, var hamnar vi då?

Jag letade hos lågprisbutikerna Jula och Biltema, men hittade bara tillbehör till kajaker där. Clas Ohlson har under säsong haft kajak i sortimentet men större delen av året finns det inte att köpa från deras butik.

Hos CDON däremot finns det flera billigare modeller att välja på. Några av märkena är Intex och Bestway, som har flera billiga paket med både enkel- och dubbelkajaker där även paddel ingår. Här kan du se vilka som finns just nu.