Urberg kajaker

Ett svenskt märke med flera prisvärda kajaker är Urberg Skandinavien. De har många fina modeller i priser från cirka 3000 kr för stabila Sit-on-top Insjön upp till 13 000 kr för snabba Speed Kayak.

Bakom märket ligger en av Sveriges största nätbutiker för outdoorälskare – Outnorth, som har under sitt lanserat en hel serie med kajaker. Vissa modeller har utgått och ersatts av nya utifrån kundernas intresse och behov.

Vi tänkte gå igenom alla modellerna med en översikt. Vill du läsa mer ingående och se aktuella priser kan du gå direkt till Outnorths sida.

Urberg Sit on top kajaker

Insjön, G1 och G2 är Urbergs modeller av kajaker utan sittbrunn. Den billigaste modellen är Insjön som passar utmärkt för varma sommardagar. Den är 266 cm lång och 66 cm bred mitt på kajakkroppen.

G1 och G2 är lite mer exklusiva sit-on-top modeller som har hållare för fiskespön och för paddel. De är lätta att komma i och ur samt har ett litet ryggstöd, packbrunn och hållare för paddeln.

Här används Urbergs Sit-on-top kajak i ett lummigt vattendrag.

Urberg havskajak

För dig som vill paddla på öppet vatten har Urberg en modell som heter Sea Kayak. Den är enkel att manövrera med hjälp av fotpedalerna och rodret när sjögången är lite högre. Man kan fälla upp och ner rodret när som helst från sin position i sittbrunnen.

Sport och Speed är Urbergs snabba kajaker

Om du vill använda din kajak för att så snabbt som möjligt paddla fram över vattnet kan du kolla in Sport eller Speed modellerna. Det skiljer några tusenlappar i pris så läs innan du väljer modell.

Sport Kayak är en snabb men ändå stabil kajak. Den är bäst för nybörjare och paddlar med viss erfarenhet.

Sportkajak Urberg, gul
Sport Kayak från Urberg

Speed har ett lågt däck och en rak konstruktion som gör att den klyver vågor bättre. Speed Kayak är för den mer erfarne paddlaren.

Röd speed kayak, Urberg
Speed Kayak från Urberg

I övrigt har de liknande konstruktion med luckor, vridlock, justerbara fotstöd och knästöd. Rekommenderad längd på paddlare är från 155 cm till 180 cm.

Urbergs båda snabbkajaker har ett skrov som är utformat för att kunna göra eskimovändning i. Ingen av de har skädda, men båda har roder som du kan styra från sittbrunnen.

Inspirationsfilm från Urberg där Speed Kayak används.

Äventyrskajaken Urberg Expedition Kayak

Urberg har tagit fram en klassisk expeditionskajak som ska passa till våra väderförhållanden här i Skandinavien. Den är stabil, bekväm och har gott om packutrymme.

Sittbrunnen är väl tilltagen, vilket är skönt när man ska paddla länge då man kan ändra sittställning och röra på benen fritt. Sittbrunnens omkrets är hela 216 cm.

Expedition Kayak passar för kroppslängder från 175-200 cm och kan bära upp till 150 kg kropp och packning. Skrovet är 525 cm från för till akter och mäter 37 cm från skrovbotten till ovansida.

Äventyrspaddling med Urberg Expedition Kayak.