Torrdräkt för paddling i kajak

Om man ska paddla kajak i kallt vatten är det bäst att ha en torrdräkt. Dels för att hålla värmen medan man sitter i kajaken och paddlar. Det händer lätt att det skvätter upp kallt vatten och det är lätt att man blir nedkyld även om man håller ångan uppe och paddlar hårt.

Det finns också en viktig säkerhetsaspekt med torrdräkten och det är om du mot förmodan faller i vattnet. Är det kallt vatten sker nedkylningen oerhört fort och det finns uppenbar risk för livshanken. Att som kajakpaddlare ha en torrdräkt på sig vid paddling i kallt vatten ökar definitivt oddsen för att komma hem helskinnad.

Vatten som är under 10 grader ger väldigt snabb avkylning av kroppen. Följden av nedkylning blir reducerad kroppskontroll och hypotermi.

Torrdräkt även vid kajakpaddling på sommaren?

Allt vatten med en temperatur under 27 grader verkar nedkylande på kroppen. Hur länge man blir liggande i vattnet beror på hur bra man är på att ta sig upp eller hur snabbt man kan få hjälp, eller komma in till land. Om man ska ut och paddla på öppet vatten och vet med sig att man kommer vara långt ifrån land en längre period kan en torrdräkt vara en bra livförsäkring även sommartid.

Viktigt att torrdräkten är hel

En trasig torrdräkt kan göra saken värre. Så länge torrdräkten är hel är allt frid och fröjd, men den minsta lilla spricka i dragkedjan eller i latextätningarna kan förvärra situationen. Torrdräkten kan fyllas med vatten, vilket gör det svårt att ta sig upp i kajaken igen. Det kan också vara så att dräkten fylls med luft kring benen, vilket gör det svårt att hålla huvudet uppe ovanför ytan och simma. Se till att använda flytväst för att ge överkroppen bättre flytförmåga.

Om man är nybörjare eller precis har köpt en ny torrdräkt är det bra att börja med att bada och plaska runt i torrdräkten. Gör det för att testa hur mycket kläder du kan ha under och hur länge du kan vara i vattnet och känna dig trygg.