Delbar kajak: en titt på Mercury GTX Solo & Tandem

En sak som ständigt återkommer inom kajakvärlden är att kajaker är så otympliga att både transportera, bära och förvara. Vi har berättat om alternativet uppblåsbar kajak här och tänkte här nu ta en titt på en delbar kajak med 3-4 moduler.

En kajak kan delas in i tre sektioner; mittendel (sittbrunn), nos och akter. Det som Mercury GTX har gjort är att de rent fysiskt delat kajaken i just dessa moduler.

Point65 Mercury GTX, delbar kajak, tre moduler
Tre delar byggs ihop till en fullängds kajak

Mercury GTX Solo har ett system som heter Snap Tap, vilket gör det möjligt att snabbt montera ihop och ta isär kajakens delar. Företaget har tagit patent på systemet som löser problemet med förvaring och transport på ett unikt sätt.

Du hittar den här typen av modulkajaker på marknadsplatsen CDON.

Den totala längden på kajaken är lite dryg 4 meter men det behövs inte mer än 165 cm förvaring för att få plats med mittsektionen, som är längst. Totalvikten ligger på 25 kg men ingen del väger mer än 11 kg enskilt. Det går alltså lätt att lyfta och flytta på delarna själv.

Bygga ut delbar kajak med extra mittensektion

Eftersom det är just en delbar kajak öppnas ju även möjligheten till att kunna växla mellan enkel- och dubbelkajak. Man kan nämligen köpa till en extra mellansektion med sittbrunn.

mellansektion till Mercury GTX

När man monterar in extrasektionen blir totallängden på tandemkajaken 545 cm och maximal viktkapacitet ökar till 240 kg från 130 kg för Solo-konfigurationen.

Se hur kajaken monteras, packas och används

I den här videon kan man se både hur kajaken går i vattnet men också hur den monteras och att den får plats i bakluckan på en vanlig bil.