Vattentäta packpåsar

Som paddlare älskar man vatten, men bara på rätt ställe så länge det inte kommer in i packningen. Att förvara sina kläder, mat och utrustning i vattentäta packpåsar är superviktigt. Även om dina packbrunnar är vattentäta finns ju risk att du råkar tappa din väska eller dyra ägodel när du plockar upp saker ur brunnen. Att köpa så kallade ”dry bags” är därför en smart investering som säkert de flesta äventyrare skulle råda dig.

Drybags i olika storlekar och färger

Alla de stora varumärkena inom outdoor har såna här vattentäta påsar. De brukar göras i flera olika storlekar och i olika färger. Det är smart ur flera aspekter och gör utelivet mer effektivt och enklare.

Storleken på packpåsen bör ju vara tillräckligt stor för att det du vill packa med dig får plats. Du vill heller inte ha onödigt stora påsar med dött utrymme. Det brukar dock inte vara nåt problem för de allra flesta påsar går att pressa ur luften ur innan man förseglar påsen.

Det finns små vattentäta påsar som rymmer 1L och så finns det superstora säckar som kan rymma hela 90 L! En sådan kommer du dock inte att få ner i din kajaks packbrunn.

Vattentäta packpåsar i olika färger. Exped 4-pack.
Exped set med vattentäta packpåsar i olika färger. Kostar kring 700 kr hos Outnorth.

Att påsarna har olika färger blir praktiskt viktigt när du snabbt och enkelt vill komma åt speciell utrustning. Så länge du själv kommer ihåg vilken färg som innehåller vad!

Genomskinliga och vattentäta packpåsar

Om du har svårt att minnas det här med färger eller kanske inte är så bra på att systematiskt packa olika typer av saker i olika påsar. Då är det en genomskinlig packpåse som kommer funka bättre för dig. SealLine har påsar som de kallar för Discovery View Dry Bag.

Discovery View Dry Bag 5-35L. Genomskinlig, vattentät påse.
Discovery View Dry Bag 5-35L. Genomskinlig, vattentät påse.

Vattentät mobilpåse och mobilfodral

En del utrustning vill man ha tillgängligt där man sitter som till exempel en mobiltelefon eller en annan enhet med touchskärm. Till det finns vattentäta små påsar eller fodral som bibehåller funktionen att du kan styra din touchskärm genom materialet. Ett sånt fodral som vi gillar är E-case som i M-storlek är 15×20 cm.

E-case M vattentät mobilpåse från SealLine
E-case M. Vattentät mobilpåse. Finns i grönt och svart.

Torrpåsar från 2 till 20 liter

Ett välkänt varumärke inom vattensport är Aqua Marina. De gör också praktiska tillbehör som till exempel torrpåsar med volym från 2 liter upp till 20 liter. Påsarna kostar kring 200-300 kr och har bärrem eller handtag. Man kan välja på olika färger; ljusblå, mörkblå, röd.

Torrpåsar, Aqua Marina, 2-20 L
Aqua Marinas torrpåsar. 2L, 10L och 20L.

De här påsarna finns att köpa hos återförsäljare till Aqua Marina. En sådan är SUPWORLD, en specialist på supbrädor.