Har man speciella skor i kajaker?

Vad paddlare väljer att ha på fötterna verkar vara väldigt individuellt. Till största delen beror det på hur varmt eller kallt det är i luft och vatten. Sen beror det också på hur avancerad man vill vara och hur tuff paddling man ska bege sig ut på.

Neoprenskor och neoprenstövlar

Det finns speciella typer av skor i neopren som kallas för paddelskor, paddelstövlar eller ”slippers”. Det är skor som håller fötterna varma och har en sula som ger bra grepp när man ska ta sig i och ur kajaken. Den här typer av skor är vanliga i flera typer av vattensporter som surfing och segling där man vill hålla fötterna torra och varma.

Är det mitt i sommaren och vattnet är varmt räcker det med den tunnaste och lättaste varianten av neoprenskor. Det går också bra med andra typer av minimalistiska skor som t.ex. FiveFingers tåskor. Fördelen med de tillverkade i neopren är att de håller fötterna torrare underifrån.

Om man ska vara ute i lite tuffare väder, längre tid och när vattnet är kallt (< 11-12 grader) bör man satsa på skor med tjockare sula och som går en bit upp på vaden. Neoprenstövlar i kombination med byxor som har inbyggd socka ger bästa skyddet.

Crocs och sandaler

Det går alldeles utmärkt att ha vanliga sandaler på sig om man bara ska ut och finpaddla en stund. Många använder helt vanliga sandaler som typ Crocs. De är ju både superlätta, torkar snabbt och de flyter ju dessutom!