Teknik för paddling av kajak och kanot

Att kunna styra kajaken och få den att gå exakt åt det håll du vill är en central del i paddling. Det finns många medel att ta till och det krävs träning för att bemästra styrningen i olika väder- och vindförhållanden. Paddlingstekniker du bör bemästra är att kunna paddla rakt, svänga, bromsa och backa.

Paddla rakt framåt

Kanske låter väldigt enkelt. Det är väl bara dra paddelbladet bakåt så åker man framåt. För att det ska inträffa måste man ha en perfekt paddelisättning, perfekt drag bakåt, perfekt gir och lyft av paddeln och sen ska sittställningen, överkroppens vridmoment, draglängden och rytmen synka fint också. Det är lite som den perfekta golfsvingen – man får jobba med framåtpaddlingen hela livet ut!

kajak ändrar riktning vänster höger beroende på sida du paddlar på

Men om man inte kan paddla helt rakt framåt, är det väl bara att göra några små korrigeringstag på ena sidan? Jo, men det stör rytmen och ska man vara ute och paddla länge blir det ingen avslappnad paddeltur.

Teknik för att svänga med paddeln

Det finns flera olika sätt att byta riktning när man paddlar kajak. De mest grundläggande sakerna att kunna är

  • Sveptag (ytterdrag), paddeln sätts i långt ut från kajaken och draget görs i en stor vid båge i riktning mot aktern på båten. Armen hålls rak och överkroppen roteras med paddeln för att få ut maximalt med kraft och göra svängen kraftigare. Ju större cirkelrörelse, desto mer svängning får man. Vill man i stillastående vända på kajaken gör man omvända svep framåt/bakåt på respektive sida.
  • Akterroder, paddeln kan användas som ett akter-roder. Det bakre bladet kan lutas mot eller bort från kajaken och därigenom styra kajaken. En nackdel med denna teknik är att det bromsar farten.

Bromsa och backa kajaken

För att bromsa sänker man ner paddelbladet och håller emot. För att bromsa utan att kajaken svänger måste du bromsa omväxlande på höger respektive vänster sida.

Att backa kajaken är inte svårare än att man gör omvänt som för att paddla rakt fram. Tänk dock på att om du har en skädda eller ett roder att du ska lyfta upp dessa ur vattnet först. Det gör det lättare att backa, men du undviker också att de tar skada ifall du backar på en sten eller annan kajak.

paddlar kajak genom vacker skog

Roder och skädda för styrning

Kajaker kan utrustas med roder och skädda. En skädda är egentligen inget man använder för att svänga med. Det är en reglerbar del under kajaken som används för att stabilisera kursen i förhållande till vinden. Skäddan kan höjas och sänkas beroende på hur man vill korrigera för vinden.

Ett roder däremot används för att styra kajaken och den kontrolleras med pedaler vid fötterna. Trampar man på höger pedal svänger kajaken åt höger och för att svänga vänster pressar man ner vänster pedal. Pedalerna är kopplade till rodret med en vajer (roderlina).

Det finns två olika skolor när det gäller om man ska ha roder eller inte. En del menar på att det är lite ”fusk” och att man bör kunna hantera sin kajak endast med paddelteknik och sin egen kropp. Andra tycker det är ett utmärkt hjälpmedel som gör det lättare och möjliggör längre kajakturer då man kan spara på många korrigeringstag med paddeln vid svårare vatten.

Hur som helst är det bra att ha en god paddelteknik oavsett om man har ett roder eller inte.

Vem styr i en kajak eller kanot för två?

paddlaren fram i en kanot är motor, den som sitter bak styr

I en tvåmanna kajak eller kanot är det den som sitter längst bak som ska styra. En kajak som är utrustad med roder har pedaler i den bakre sittbrunnen som kopplar till rodret. Ni ska såklart samarbeta ändå om det behövs men till största delen behöver den främre paddlaren bara vara motor och den bakre paddlaren korrigerar riktningen på kajaken.

Detsamma gäller i en kanot (kanadensare) och det är viktigt att den främre paddlaren drar sin paddel så nära skrovet som möjligt. Paddeldrag långt ut åt sidan påverkar riktningen mycket mer och gör styrningen svårare för den bakre paddlaren.