Måste man ha en länspump i kajaken?

Vatten kan komma in i kajaken om det är hårdare vind och lite större vågor. Det kommer också in vatten i brunnarna om du välter i kajaken. Om det kommer vatten in i kajakens sittbrunn eller packningsbrunnar är det besvärligt att behöva gå i land för att vända kajaken uppåner och tömma den på vatten. Med en länspump kan man sitta kvar i kajaken och pumpa ur så mycket vatten som möjligt.

Det finns små händiga länspumpar att köpa som inte kostar mer än ca 250 kr. De är också försedda med flytring som gör att de flyter om man tappar den i vattnet. Dessa små går lätt att förvara i kajaken.

Fastmonterad länspump – för/nackdelar

Vill man lyxa till det finns det fotpumpar som går att fastmontera i kajaken. Då kan man pumpa ut vatten och paddla samtidigt. En av anledningarna till att man fått vatten i brunnen kan vara hård sjögång och då behöver man kunna stötta och parera med paddeln samtidigt som man försöker tömma brunnen. Det är svårt om man bara har en handpump.

En klar nackdel med en fastmonterad länspump är att man inte kan hjälpa andra genom att låna ut sin pump. Men inget hindrar såklart att man har en extra handdriven länspump med sig.

En till nackdel är att fastmonteringen gör att kajaken inte kan användas av personer med avvikande längd. Ska man sälja kajaken eller låna ut den gäller det  att fotpumpen är monterad på lagomt avstånd.

Det finns också länspumpar som drivs med el, men då tillkommer problematiken med att elen måste funka och man måste hitta åt strömbrytaren.

Tagged on: