Paddla med barn

Kajakpaddling med barn kan göras till ett spännande äventyr. Ur säkerhetssynpunkt går det bra att sätta små barn i stora kajaker. Deras tyngdpunkt hamnar väldigt lågt och det är näst intill omöjligt att kajaken välter. Däremot ska du såklart inte låta de paddla själva utan hela tiden ha uppsikt och paddla i närheten själv i en egen kajak.

Små barn ska inte använda sittbrunnskapell. Kapellen är utformade för fullvuxna som kan klara av att lossa kapellet själva vid urstigning och kantring.

En mindre kajak anpassad för barnets storlek gör det såklart roligare för barnet som då kan styra och få tillräckligt fart själv. Mindre kajaker är både smalare och har inte lika djup sittbrunn, vilket är ett måste för att barnet ska kunna paddla på ett bra och avslappnat sätt.

En idé som säkert många tänker är att köpa en tvåmanskajak och paddla med barnet i den främre sittbrunnen. Var dock medveten om att bredden på kajaken och paddeln egentligen inte är anpassad för barns storlek. Det kan bli ett dåligt äventyr med ett trött och irriterat barn. Det går dock utmärkt att paddla kajaken själv som vuxen från den bakre sittbrunnen och låta barnet sitta passivt i den främre.

Om barnet paddlar egen kajak och blir trött är det bra att ha med sig bogserlina så att man kan bogsera barnet och kajaken bakom. Men låt det inte bli en vana, utan bara en stunds vila.

Kajakvästar ska bara användas för den som är fullt simkunnig och klarar mer än 200 meter. Om barnet inte kan det ska du använda en flytväst med krage istället.