Paddla kanot och kajak med barn

Att paddla kanot eller kajak med barn är ett spännande äventyr och en trevlig friluftsaktivitet. Det finns en del särskilda saker att tänka på med barn i båten. I den här artikeln går vi igenom likheter och skillnader på att paddla med barn i en kajak och i en kanot.


Innehåll i artikeln


Paddla kajak med barn

Kajaker kan vara byggda på lite olika sätt och det avgör hur pass stabila och lämpliga de är för att paddla tillsammans med barn. En helt öppen kajak (sit-on-top) går det att röra sig ganska fritt i, vilket kan vara en nackdel med riktigt små barn. Traditionella kajaker med sittbrunn kan ha plats för 1-2 personer och beroende på barnets storlek kan det sitta i egen brunn eller mellan benen på den vuxna.

kajakpaddla med barn
Sit on top kajak, stabil och öppen kajak som går bra att paddla med barn

Stabiliteten kan ju vara bra att känna till innan man ger sig ut och paddlar med ett litet barn. Även om små barn väger lite och har en låg tyngdpunkt så kan ju en slimmad havskajak byggd för snabba farter välta. Därför är det väl bättre om kajaken är byggd för högre stabilitet.

Det finns kajaker med en eller två sittbrunnar och även de med packutrymme i mitten som kan utgöra extra sittplats. Ett litet barn får oftast plats i din sittbrunn och då funkar enmanskajaken bra. När barnet är lite större och kan paddla själv blir det roligare om kajaken är en så kallad K2 och har två sittbrunnar.

Var dock medveten om att bredden på kajaker och paddeln egentligen inte är anpassad för barns storlek. Det kan bli ett dåligt äventyr med ett trött och irriterat barn. Det går dock utmärkt att paddla kajaken själv som vuxen från den bakre sittbrunnen och låta barnet sitta passivt i den främre. När barnet blivit större och klarar av att hålla paddeln själv kan ni plocka fram den.

En sak att tänka på är dock att sittbrunnskapell, tygstycket man kan sätta över sittbrunnen för att undvika vatten, är utformade för vuxna och därför inte ska användas till barn. Man måste kunna lossa på kapellet själv vid urstigning eller kantring.

När kan barnet paddla kajak själv?

En mindre kajak anpassad för barnets storlek gör det såklart roligare för barnet som då kan styra och få tillräckligt fart själv. Barnkajaker är både smalare och har inte lika djup sittbrunn, vilket är ett måste för att barnet ska kunna paddla på ett bra och avslappnat sätt.

Barnkajak, rätt storlek
Barnkajaker är anpassade till barns storlek

Det finns oftast angivet i beskrivningen för kajaken vilken längd och vikt som är lämplig för just den modellen. Till exempel har Seabird en modell av barnkajak som heter Odin Jr. Den är möjlig att paddla för barn från 20 kg – 55 kg. Kajaken har hög stabilitet i vattnet och håller riktningen bra, vilket är skönt för nybörjare.

Om barnet paddlar egen kajak och blir trött är det bra att ha med sig bogserlina så att man kan bogsera barnet och kajaken bakom din egen kajak eller en båt. Men låt det inte bli en vana, utan bara en stunds vila.

De allra flesta kajakpaddlar är lätta och kan användas av barnet. Du behöver inte ha en särskild kajakpaddel för barn men en justerbar paddel är alltid bra att ha. Längden på paddeln ska primärt anpassas till kajakens bredd och till viss del kan den justeras efter barnets längd.

Kajakväst eller flytväst till barn?

Kajakvästar ska bara användas för den som är fullt simkunnig och klarar mer än 200 meter!

Om barnet inte kan simma alls eller tillräckligt bra ska ni använda en flytväst med krage istället.

Paddla kanot med barn

Kanotpaddling är kanske enklare att företa för barnfamiljen. En kanadensare är mer som en smal båt och du som förälder kan lättare assistera ditt barn än vad man kan i en kajak. Många små barn vill ju ogärna sitta still en längre stund och då är kanotpaddling kanske ett bättre alternativ.

Är ni flera i familjen och alla vill ut och paddla i samma båt har kanoten en stor fördel. De flesta kanadensare rymmer två vuxna och två barn samt lite packning.

stor kanot med flera barn
Stor och rymlig kanot med plats för flera barn.

I en kanot finns också sittplatser men oftast är de gjorda för vuxna. När man sitter ner behöver man ha sån pass räckvidd och komma så pass högt upp att man når med paddeln ner i vattnet. Ett litet barn kan istället sitta på knä på en sittdyna.

Man kan ju kalla en kanot för en öppen kajak, men de är generellt betydligt tyngre än kajaker och därför lite svårare att styra om man inte har vana och är tillräckligt stark. Därför är det vanligt att många uthyrare har åldersgräns på vilka som får paddla själva i en kanot.

Det är vanligt med 12 år som gräns hos kanotuthyrare men det går ju alltid som vuxen paddla tillsammans med barnet i kanoten. Är ni många i familjen får ni dela upp er på flera kanoter.