Förvaring av kajak

Eftersom en kajak är så lång krävs det att man har en lång plats att förvara den på. Det är inte alla som har ett stort garage att ställa in eller hänga upp kajaken i.

Man ska helst förvara kajaken torrt, under tak eller under presenning. Det behöver inte vara en varm plats utan det går bra att det är utomhus även för vinterförvaringen.

Att däremot skydda kajaken från direkt solljus är bra, speciellt om det är en plastkajak då solen kan påskynda åldrandet av plastmaterialet.

Ställningar för kajakförvaring

Om man har bockar för förvaring ska man låta kajakens skrov vila mot kajakens invändiga skott där skrovet är något styvare. Man kan sprida ut vikten genom att använda mjuka underlag som cellplast.

Outlife benställning (krysställning) för kajak, kanot mm.
På bilden syns Outlife benställning som kan köpas genom CDON.

Det finns golvställningar att köpa med kryssade ben (se bilden ovanför) också finns det vägghållare där man förvarar kajaken på sidan. Oavsett vilken kajakhållare du väljer så se till att den inte utsätts för direkt solstrålning.

Förvara kajak utomhus

De allra flesta som har en kajak förvarar den utomhus året runt. Längden på kajaker gör att det är svårt att hitta en plats där de går att få in. Ett garage med nätt och jämnt plats för en vanlig personbil rymmer inte en normallång havskajak.

Snö, regn, vind, sol och minusgrader är fysikaliska egenskaper som hör vädret utomhus till. Det går inte att skydda kajaken helt mot detta vid förvaring utomhus. Däremot kan vi göra vårt bästa för att ge kajaken en lugn vila vintertid.

Vägghållare till kajaker

Se till att den får stå så skyddad det går mot väderpåverkan. Många bygger en ställning eller köper vägghållare som monteras längs med en byggnad. På hållarna kan kajaken ligga uppåner eller ståendes på ena sidan med sittbrunn vänd mot väggen.

Vill man skydda den extra kan man slänga runt en presenning och dra åt med spännband. Då får plasten i presenningen ta emot slitaget från väder och vind.


De förvaringslösningar vi nu visat gäller för hårda kajaker. Om du har begränsat med plats hemma kan du kolla på delbara kajaker eller uppblåsbara som till exempel Fitnord Seal One.