Kajakhållare: Lasta kajak på takräcke

Alla bor inte vid vatten men det bör inte stoppa kajakintresserade från att skaffa en egen kajak. Med en kajakhållare som fästes på bilens takräcke kan man ta med sig kajaken till fina paddlingsvatten. Det finns olika hållare att välja på och det gäller att välja rätt, vilket vi fick erfara när vi köpte vår kajak.

Kajakhållaren ska passa både bilen och kajaken

När man ska köpa en hållare för att kunna frakta kajaken är det två matchningar som måste till. Dels ska hållaren passa för den typ av takmontering som din bil har. En del bilar har fasta rails för takmontering och andra har fästen som ligger dold i bildörrarna.

När vi skaffade kajak behövde vi först och främst skaffa ett takräcke. Det kan ju vara bra till att frakta annat om man inte har dragkrok och släp. Kajaken däremot måste upp på taket och då är takräcket första steget.

Det enklaste är att fråga bilhandlaren som säljer det bilmärke du har. De vet vilka som är kompatibla, eller så kan du söka hos återförsäljare till kända märken som Thule, Mont Blanc och Grunda.

ÅterförsäljareMärken
LastexpertenThule, Yakima
OutnorthThule
AutoexpertenThule

På takräcket ska du sedan montera en kajakhållare. Här brukar det bli lite svårare att välja men jag hoppas att det ska bli lite enklare efter att du läst detta inlägg.

Vertikal eller horisontell kajakhållare?

Det finns två huvudtyper av takhållare för kajaker. Dels de som håller kajaken i vertikalt läge (J-formad), alltså stående på sidan av kajaken. Sen finns de där kajaken ligger ner på sin botten eller uppåner, alltså horisontellt.

Thule J-formad kajakhållare
Vertikala hållare. Thule Hull-a-port Pro
Dockgrip kajakhållare från Thule
Thule DockGrip kajakhållare

Här bör köpbeslutet grundas på om du vill kunna frakta 1 eller 2 kajaker. Med vertikala hållaren kan du få plats med två kajaker ståendes bredvid varandra på biltaket. Med den horisontella och en bred kajak är du begränsad till en. Återförsäljare till dessa är:

När du väl bestämt vilken typ av hållare du behöver är det dags att se till så att den passar för den typ av takräcke du har. En del hållare träs på medan andra monteras uppifrån och skruvas fast. Det gäller då att monteringen passar till räckets utformning.

För att göra det enkelt för sig är det bra att hålla sig till samma märke på takräcke. Om du till exempel köper Thule takräcke, är det ganska enkelt att välja kajakhållare som passar till just det räcket. Hullavator Pro är Thules lyxmodell och ett exempel på en kajaklastare som ger lyftkraft.

Surra fast kajaken ordentligt

Med takräcket på plats och kajaken upplyft på hållarna är det sista steget att surra fast kajaken ordentligt. Se till att placera kajaken så den är i balans på taket.

Beroende på hur lång kajak du har och din bils längd, kommer den att sticka ut mer eller mindre fram och bak. Den ska kunna ligga stabilt och balanserat innan du börjar spänna fast den.

Surrningen kan se olika ut beroende på vilken montering du har valt. Om du har ett takräcke surrar du fast kajaken runt respektive räcke fram och bak. För extra säkerhet kan man spänna fast även för och akter med en spännlina ner till bilens bogseringsöglor.

Vi valde att köpa en Quickdraw-lösning för det, från Thule.