Reflextejp för ökad synlighet

Att vara synlig i mörkret är viktigt för din och andras säkerhet. Det gäller oavsett om man rör sig på land eller i vatten och till fots eller på ett fordon som cykel eller kajak. Då är en reflextejp ett superenkelt sätt att öka sin synlighet med. Reflekterande tejp finns att köpa lite varstans, till och med på apoteket.

Reflextejp för hårda ytor

Hårda material som kolfiber, plast, trä och metall kräver en annan vidhäftningsförmåga på reflextejpen än för textilier. Därför finns det speciella reflekterande tejp som du kan använda till kajak. Extra viktigt blir det ju att tejpen är vind- och väderbeständig och tål vatten ifall den ska sitta kvar.

Tejp med reflex för hårda ytor är alltid självhäftande och de bra tejperna brukar benämnas ha stark vidhäftning. Det finns även reflekterande remsor som inte har självhäftning utan du måste själv limma fast den.

När man ska tejpa eller limma fast reflexen måste man tvätta rent ytan och torka den noga. Den rena och torra ytan ger bättre förutsättningar för att reflexen ska sitta fast länge.

Det finns olika färger på tejpen att välja på men vanligast är gul eller rosa och även traditionell silver som du kan se på bilden här nedanför.

Atom Reflextejp 10 m x 2,5 cm
Atom reflextejp för hårda material. En rulle är 10 meter lång och 2,5 cm bred. Se mer här.

Reflextape för textil och kläder

Vidhäftningsförmågan är viktigt att den funkar på materialet som du vill fästa tejpen på. Om du vill sätta tejpen på din flytväst, en jacka eller en keps behöver det vara en som fastnar på textil. De flesta tygtejp för kläder sitter från början men det är på lite längre tidsperioder som man märker kvalitén. En bra tygtejp med reflex ska tåla både väder och vind utan att ramla av.

Reflextejp för textilier kan vara självhäftande eller att de har en stryka-på funktion där värmen från ett strykjärn aktiverar limmet så att tejpen fastnar. Det finns många olika reflekterande lappar, tejp och band att köpa. Vissa är i färdiga bitar medan andra är en lång rulle där du själv klipper av och bestämmer storleken.

Reflexspray

En produkt som används för kläder och skor är reflexspray, som innehåller reflekterande mikrosfärer. Den sprayade ytan blir synlig i mörkret men syns inte alls i vanligt dagsljus.

Det finns sprayer som sitter kvar i regn men försvinner i tvättmaskinen. Denna typ av spray skulle du som kajakpaddlare kunna applicera på din kajakväst, paddelhandskar eller keps/mössa. Det finns också permanent spray som passar bättre till de hårdare ytorna och därför funkar på kajak, barnvagn, cykel med mera.

Visste du att reflekterande spray är en svensk uppfinning? Innovatören bakom heter Carina Lind och sprayen säljs under varumärket Albedo100.

Albedo100 reflexspray för textilReflexspray för kläder
Albedo100 Reflective Spray Invisible Bright
Kan beställas hos SmartaSaker